torstai 21. toukokuuta 2015

Ajankäytön mielikuvaharjoite

22.5.2015

Tehokkaan ajankäytön esteistä ja edistäjistä on tehty hyvä esitys osoitteessa: 
http://slideplayer.fi/slide/1995318/

Tehokkaan ajankäytön esteistä ja edistäjistä saa myös hyvän mielikuvaharjoitteen:

Varaa itsellesi rauhallinen aika ja paikka, jossa voit rentoutua joko istuen tai maaten. Avaa kätesi ja jalkasi, mikäli ne ovat ristissä. Näin voit antaa mielesi ja lihastesi rentoutua parhaalla mahdollisella tavalla. Hengitä muutaman kerran syvään ja huokaise kunnolla. Anna sitten hengityksesi syventyä luonnollisesti normaalista valveillaoloajan hengitysrytmistäsi. Hengityksesi on luonnollista,  säännöllistä, tasaista ja rauhallista.
Anna sitten silmiesi sulkeutua kevyesti, mikäli ne ovat vielä auki. Anna niiden olla rauhallisesti kiinni, rauhallisesti suljettuina. Ajattele mielessäsikin vain rentoutumista, lepoa ja rauhaa. Ympäristöstäsi kuuluvat sivuäänet eivät kiinnosta, eivätkä häiritse sinua. Annat ympäristön äänien vain olla taustalla pehmeinä ja rentoudut ääntäni kuunnellen. Sinua kiinnostaa ainoastaan ääneni, rentoutuminen, lepo ja rauha. Olet keskittynyt vain tähän hetkeen ja tapahtumaan. Hengityksesi on luonnollista, tasaista, rauhallista ja säännöllistä. Jokaisella rauhallisella ja levollisella sisään- ja uloshengityksellä tunnet vajoavasi yhä syvemmälle tuohon miellyttävään ja rauhalliseen rentouden tilaan. Olosi on raukea samalla tavoin kuin auringon lempeässä paisteessa maatessasi, auringon lämmittäen juuri sopivasti.
Seuraavaksi lasken numerot yhdestä kymmeneen. Jokaisella numerolla vajoat asteittain syvemmälle tähän miellyttävään ja turvalliseen rentouden tilaan pysyen kuitenkin vaivattomasti hereillä. Jokainen numero merkitsee sinulle yhä syvempää, miellyttävää, hermoja vahvistavaa lepoa.
Yksi
Jokaisella rauhallisella hengityksellä vajoat yhä syvemmälle hermoja vahvistavaan lepoon.  Tuntuu hyvältä saada vaipua oikein kunnolla syvään lepoon ja rauhaan. Ajatustoimintasikin on alkanut hiljentyä ja hidastua. Aivosi tyhjentyvät ajatuksista ja mielikuvista. Nekin rentoutuvat.
Kaksi
Olosi tuntuu miellyttävän raukealta, rentoutuneelta, hyvin raskaan ja painavan tuntuiselta. Ympäristöösi nähden hieman välinpitämättömän yksitoikkoiselta.
Kolme
Jäseniisi ja koko kehoosi on saattanut levitä hieman herpautunut, lämmin lievän turtumuksen ja puutumuksen tunne. Tuo tunne on hyvin miellyttävä.
Neljä
Kätesi ja jalkasi alkavat tuntua lyijyn raskailta. Hyvin, hyvin raskailta. Koko kehosi alkaa painaa kuin lyijy tuota alustaa vasten.
Viisi
Kehollesi on alkanut levitä hyvin miellyttävä, lämmin, rentoutunut, oikein hyvä olo. Verenkierto vilkastuu ja paranee. Tunnet kehollasi miellyttävää , kasvavaa lämmön tunnetta.
Kuusi
Olet oikein syvässä, täysin turvallisessa rentoutumisen tilassa, jossa voit antaa hetken mielesi ja lihastesi levätä. Koko kehosi rentoutuu aivan päälaelta varpaan kärkiin saakka. Jokainen lihas, elin ja hermo rentoutuu. Kaikkein pienimmätkin lihasryhmät kehollasi rentoutuvat. Koko sinun psykofyysinen kokonaisuutesi rentoutuu.
Seitsemän
Olet oikein syvälle, hyvin, hyvin syvälle vaipuneena. Sinun on oikein hyvä olla. Jäsenesikin saattavat tuntua hieman herpautuneilta, turtuneilta ja puutuneilta ja aivan kun ne hetkeksi häviäisivät pois tietoisuudestasi.  Ikään kuin et tiedostaisi jäseniesi olemassaoloa. Et ajattele mielessä menneisyyttä, etkä tulevaisuutta. Et ole kiinnostunut ajasta etkä paikasta.
Kahdeksan
Hengityksesi sujuu rauhallisesti, tasaisesti ja säännöllisesti. Sinulle on tällä hetkellä aivan samantekevää, mitä ympärilläsi tapahtuu. On vain tämä hetki. Saada täysin levätä ja rentoutua, päästää itsensä vajoamaan vielä hieman syvempään. Tuohon suloiseen raukeuden tunteeseen.
Yhdeksän
Olet täysin välinpitämätön ympäristöstä tulevista sivuäänistä. Sinä et anna minkään häiritä rentoutumistasi, lepoasi , rauhaasi. Olet antanut kaikkien mahdollisten huolten, harmien, ahdistusten ja jännitysten purkautua ja tulla pois. Annat niiden tulla aivan täysin pois. Annat mielesi ja lihastesi levätä. Kaikki huolesikin ovat hävinneet ja sinun on oikein hyvä olla.
Kymmenen
Kuuntelet minun ääntäni. Ja ääntäni kuunnellessasi tulet vaipuneeksi ja ajelehtineeksi  aivan kuin huomaamattasi,  tahtomattasi yhä syvemmälle tähän miellyttävään lepotilaan, jossa sinun on oikein hyvä olla. Olet oikein syvälle, hyvin, hyvin syvälle vaipuneena. Olet oikein syvässä ja miellyttävässä, rentouttavassa ja hermoja vahvistavassa levossa ja rentoutumisen tilassa. Olosi tuntuu suloisen raukealta, painavalta ja hyvin, hyvin rentoutuneelta. Ympäristöösi nähden välinpitämättömän yksitoikkoiselta. Missään vaiheessa et nukahda sanan varsinaisessa merkityksessä, eikä rentoutumistilasi muutu missään vaiheessa luonnolliseksi uneksi. Kuulet siis koko ajan ääneni, kun puhun sinulle. Keskityt ainoastaan siihen ,mitä nyt tulen sinulle sanomaan.
Kaikki tämän harjoitteen aikana antamani suggestiot, jotka koskevat sinun kaikkinaista työkykyäsi, ajankäyttöäsi ja hyvinvointiasi, syöpyvät mieleesi, syvälle sinun alitajuntaasi, koituen sinun omaksi hyväksesi ja parhaaksesi. Lisäksi ne kasvavat ja vahvistuvat sinun mielessäsi ja alitajunnassasi jatkuvasti, vaikuttaen sinun hyväksesi ja parhaaksesi jokapäiväisessä elämässäsi. Edistyt ja etenet pelkästään hyvään ja myönteiseen suuntaan. Nyt keskityt siihen mitä tulen sinulle sanomaan. Ainoa, mistä olet tällä hetkellä kiinnostunut, on minun ääneni rentoutuminen , lepo ja rauha. Olet täysin välinpitämätön kaikesta muusta.
Olet motivoitunut kehittämään ajankäyttöäsi ja tekemään työsi mahdollisimman hyvin. Osaat jakaa vuorokauden tunnit työlle, levolle ja vapaa-ajan harrastuksillesi juuri sopivassa ja voimaannuttavassa suhteessa. Sinulla on energiaa, taitoja ja kykyjä tehdä tavoitteistasi totta. Osaat valjastaa kaikki voimavarasi tavoitteidesi toteuttamiseen ja sinulla aina riittävästi aikaa tehdä oikeita asioita tavoitteidesi kannalta. Sinun ei myöskään tarvitse työskennellä kovemmin ja pidempään tavoitteidesi eteen, vaan osaat toimia nokkelammin, keskittyneemmin ja tavoitteidesi suhteen oikeisiin asioihin tarttuen. Saat tehtyä kaikki työsi helpommin ja nopeammin.
Osaat määritellä ja tarkistaa tavoitteesi aina tarvittaessa. Kun asetat itsellesi tavoitteita, ne ovat tarkasti määriteltyjä, mitattavissa olevia, saavutettavia, realistisia ja aikaan sidottuja.
Tiedät myös luonnollisesti, mikä on tehtäviesi tärkeysjärjestys. Teet kiireelliset ja tärkeät asiat ensimmäisenä, tärkeät ja kiireettömät asiat toisena sekä kiireelliset ei tärkeät asiat kolmantena. Viimeiseksi jätät kiireettömät ja ei tärkeät asiat, joiden tekemisen tiedät yleensä voivasi unohtaa kokonaan. Osaat myös helposti lajitella ne asiat jotka sinun tulee tehdä itse, delegoida toisille, siirtää myöhäisempään ajankohtaan tai poistaa listaltasi kokonaan. Valitsemistasi tehtävistä teet kiireellisimmät ja tärkeimmät tehtävät ensin. Teet tehtäväsi aina niin aikaisin kuin voit ja muistat asettaa määräajan niille asioille, joita on siirrettävä. Osaat organisoida hyvin. Paperisi ovat hienosti arkistoituina ja työpöytäsi on siisti. Käytät vuosisuunnitelmaa, kuukausisuunnitelmaa, viikkosuunnitelmaa ja päiväsuunnitelmaa luontevasti apunasi tavoitteitasi kohti kulkiessasi. Tiedät olevasi jo matkalla ja oppineesi paljon tavoitteisiisi liittyvistä asioista. Tiedät ettei sinun tarvitse aloittaa alimmalta portaalta, vaan olet ottanut jo useita askelmia kohti tavoitettasi. Osaat käyttää kalenteriasi oikein työsi organisoinnin apuna tavoitteiden eri vaiheiden suorittamisessa. Olet aina oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Jopa satunnainen myöhästymisesi tai estymisesi on sinulle hyväksi tavoitteesi saavuttamisen kannalta.
Rentoudu edelleen. Hengityksesi toimii tasaisesti ja rauhallisesti. Olet hyvin, hyvin syvälle vaipuneena. Tunnet olosi miellyttävän rennoksi ja raukeaksi. Jäsenesi tuntuvat lyijyn raskailta, hyvin, hyvin raskailta ja rentoutuneilta. Tunnet miten rentoutuessasi uudistat ja lataat itseäsi. Keräät itsellesi uutta voimaa, uutta energiaa, uusia henkisiä voimavaroja. Kuuntelet edelleen minun ääntäni ja annat mielesi ja lihastesi levätä. Haluat rentoutua vielä pienen hetken. Sinun on oikein hyvä olla.
Sinulla on hyvä ja levollinen olo. Osaat kieltäytyä ystävällisesti niistä tehtävistä, jotka eivät edistä tavoitteesi saavuttamista tai jotka kuluttavat aikaasi turhaan. Tiedät, ettet voi tehdä kaikkea etkä lupaudu sellaisiin tehtäviin, jotka vievät sinulta aikaa. Sitoudut tekemään sitä, mikä on sopusoinnussa tavoitteidesi kanssa.
Osaat hyödyntää odotteluaikasi, joka on sinulle nykyään lisäaikaa tehdä pieniä tehtäviä odotellessasi. Voit esimerkiksi tyhjentää sähköpostistasi odotellessasi mainokset ja lukea ilmoitusluontoiset asiat nopeasti.
Varaat itsellesi aikaa keskittymistä vaativille tehtäville joka päivä. Varaat myös aikaa puheluille ja keskusteluille kollegojen kanssa. Unohdat laiskottelun ja viivyttelyn, koska olet huomannut flow-tilassa tehtävien tekemisen olevan palkitsevampaa ja innostavampaa. Ajan kulukin hidastuu aina tarvittaessa ja saat enemmän aikaan entistä lyhyemmässä ajassa. Keskityt yhteen asiaan kerrallaan ja muistat tehdä mindfulness –harjoitukset, jotka auttavat sinua keskittymisessä. Huolehdit riittävästä levosta ja liikut säännöllisesti. Olet virkeä, positiivinen ja rauhallinen työtä ja tehtäviä tehdessäsi. Tiedät mihin aikaan vuorokaudesta olet parhaimmillasi ja osaat käyttää sen ajan parhaalla mahdollisella tavalla hyödyksesi tekemällä vaativimmat tehtäväsi parhaimpaan ja tehokkaimpaan aikaasi. Osaat iloita ja juhlistaa tavoitteidesi ja välitavoitteidesi saavuttamista. Työ ja huvi ovat tasapainossa elämässäsi. Muistat palkita itsesi aina tavoitteen saavutettuasi.
Sinulla on sellainen tunne, että kaikki tuntuu onnistuvan sinulta. Tämä positiivinen tunne ja lataus vain kasvaa ja vahvistuu sinussa, mitä lähemmäksi päivän tehtävien ja asiakastapaamisten ajankohta tulee. On yhdentekevää, millaisiin myyntitilanteisiin,  tapahtumiin ja olosuhteisiin joudutkin, suljet pois mielestäsi kaikki negatiiviset ja keskittymistäsi häiritsevät tekijät. Olet niin keskittynyt tavoitteisiisi, työhösi,  asiakkaaseesi ja myyntiin, että kaikki häiritsevät tekijät jäävät tietoisuutesi ulkopuolelle. Päästät tietoisuuteesi vain kaikki positiiviset, tavoitteidesi saavuttamista, asiakastasi ja myyntiäsi edistävät ja vahvistavat tekijät. Alitajuntasikin työskentelee ja toimii kaikilta osiltaan sinun hyväksesi ja parhaaksesi näissä tilanteissa.

 Joka kerta, kun kuuntelet tätä harjoitusta, kykenet rentoutumaan kerta kerralta yhä paremmin ja täydellisemmin sekä vajoamaan hyvin syvään rentoutumisen tilaan. Samalla opit yhä syvemmin toteuttamaan elämässäsi tavoitteitasi ajanhallinnan eri keinoja hyväksi käyttäen. Myös silloin, kun olosuhteet eivät ehkä aina ole parhaat mahdolliset, kykenet täysin keskittymään tähän harjoitukseen ja harjoituksen jälkeen tavoitteisiin vieviin tehtäviisi.
Sinulla on miellyttävä ja hyvä tunne, että olet voinut levätä ja  rentoutua oikein kunnolla ja perusteellisesti. Alat tuntea miellyttävää, kasvavaa halua havahtua tästä miellyttävästä ja suloisesta raukeuden, painavuuden ja rentoutumisen tilasta.
Alan jälleen laskea. Alan luetella numeroita kymmenestä alaspäin. Jokainen numero merkitsee sinulle kasvavaa virkeyttä, pirteyttä ja keveyttä. Mitä lähemmäksi yhtä tulen, sitä virkeämmäksi ja pirteämmäksi tunnet itsesi. Aivan kuin olisit lähtenyt kohoamaan jostain syvältä, takaisin kohti pintaa. Nyt alan laskea.
Kymmenen
Miellyttävä kasvava keveys ja virkeys alkaa sinun jaloistasi. Jalkasi käyvät yhä kevyemmiksi, jalkasi tulevat vähitellen oikein kevyiksi.
Yhdeksän
Keveys ja virkeys ovat vähitellen leviämässä yhä ylemmäs kehossasi. Kätesikin tuntuvat keveiltä. Alat vähitellen tiedostaa jäseniesi olemassaolon.  Kätesi ja jalkasi tulevat höyhenen kevyiksi.
Kahdeksan
Kaikki raukeus, väsymys, painavuus, kaikki  välinpitämättömyys ja yksitoikkoisuus häviää täysin pois. Kaikki herpautuneisuus, turtumus ja puutuneisuus jäsenistäsi ja koko keholtasi häviää täysin pois.
Seitsemän
Sinussa on voinut tapahtua luovaa uudistumista, henkistä latautumista. Olet kerännyt itsellesi uutta voimaa, uutta energiaa, uusia henkisiä voimavaroja, rohkeutta, varmuutta ja itseluottamusta.
Kuusi
Kiinnostut jälleen täysin normaalilla tavalla ympäristöstäsi. Ajasta ja paikasta. Kaikesta siitä, mitä ympärilläsi tapahtuu. Ympäristö palautuu aivan täysin normaalilla tavalla tietoisuuteesi.
Viisi
Tunnet virkistyväsi ja piristyväsi aivan täysin. Saat kaikki jäsenet ja lihakset aivan täysin tietoisuuteesi ja hallintaasi. Pääsikin alkaa tuntua kevyemmältä. Olkapääsi kevenevät. Koko kehosi kevenee.
Neljä
Aivan kuin olisit saanut nukkua pienen hetken. Aivan kuin aivosikin olisi pesty kirkkaiksi ja puhtaiksi. Aivan kuin olisit uudesti syntynyt. Olet kerännyt uusia voimia.
Kolme
Silmäluomesikin tulevat oikein kevyiksi, hyvin, hyvin kevyiksi. Pää, silmäluomet, jalat ja kädet ovat oikein kevyet. Koko kehosi kevenee. Kaikki lihakset ja jäsenet ovat omassa tietoisuudessasi ja hallinnassasi. Kaikki aistisikin toimivat erinomaisesti. Tunnet itsesi oikein levänneeksi ja rentoutuneeksi. Olet hyvin virkeä ja pirteä. Aivan täysin levännyt rentoutunut. Olet tullut pois sieltä syvältä, takaisin pintaan. Tiedostat jälleen aivan normaalilla tavalla ympäristösi, ajan ja paikan, kaiken sen mitä ympärilläsi tapahtuu.
Yksi
Olet aivan täysin hereillä ja valveilla. Olet oikein virkeä ja pirteä, aivan täysin levännyt ja rentoutunut. Olet kerännyt itsellesi uusia voimia. Olet aivan täysin hereillä, aivan täysin hereillä ja valveilla. Tunnet vointisi kaikin tavoin oikein hyväksi. Koko sinun psykofyysinen kokonaisuutesi voi erinomaisesti. Olet aivan täysin hereillä, täysin valveilla. Aivan täysin hereillä ja valveilla. Tunnet vointisi kaikin tavoin oikein hyväksi, erinomaiseksi. Olet aivan täysin hereillä ja valveilla.


Odottelu ei olekaan huono asia, jos osaa käyttää nuo odotteluun yleensä käytettävät hetket hyödykseen ikään kuin lisäaikana!

Kummatko tehdään ensin, kiireelliset vai tärkeät asiat?

Tavoitteiden asetannasta ja ajanhallinnan viikkosuunnitelmasta:


Menestystä päivääsi!
Valmentajasi
¤TrainEtta


harriet.realetta@gmail.com


PS. Tänään esimiesblogissa Hermeen taikasauvasta, jolla voi muuttaa kaiken kullaksi. http://trainettatwo.blogspot.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti