maanantai 7. syyskuuta 2015

Ajankäyttö ja tavoitteellisuus työssä

7.9.2015

Myyjän ajankäytön hallinta on olennaisessa roolissa, kun hän haluaa päästä huipputuloksiin. Menestyvillä myyjillä on itsekuria, jonka avulla he aloittavat päivänsä ajoissa, asettavat itselleen selkeät sekä realistiset myyntitavoitteet ja tekevät oikeita asioita saavuttaakseen ne. Heillä on usein myös vapaa-ajalleen ja yleisesti elämälleen selkeät tavoitteet. Huippumyyjä keskittyy asiakkaisiin ja käyttää heidän kanssaan suurimman osan ajastaan, jopa 80% käytettävissä olevasta ajasta. Huippumyyjä muistaa aina pitää mielessään tavoitteensa saada kauppaa aikaiseksi. Tavoitteiden saavuttamista seurataan tarkasti ja tavoitteet ovat sellaisia, joihin myyjä voi itse vaikuttaa vaikka ne ovat haasteellisia. Myyjällä voi olla omia tavoitteita yhdessä sovittujen tavoitteiden lisäksi, mutta parhaaseen tulokseen päästään sopimalla tavoitteet yhdessä esimiehen, tiimin tai johtoryhmän kanssa.  Huippumyyjiä voidaan jälleen kerran verrata huippu-urheilijoihin, jotka asettavat itselleen tavoitteet samalla tavoin ja toteuttavat harjoitusohjelmaansa säännöllisesti.

Menestyvä myyjä ei tule huolettomaksi onnistuneiden asiakaskohtaamisten ja tulosten saavuttamisen myötä, vaan pyrkii edelleen kehittymään ja muistaa ottaa jokaisen asiakkaan yksilöllisesti huomioon jo myyntitilanteita suunnitellessaan. Hänelle jokainen kohtaaminen on tuore ja ainutlaatuinen tilanne, jonka kohdalla hän miettii myyntitavoitteensa ja sen onnistumiseen tarvittavat eri vaiheet myyntitapahtuman analysointia suorituksen onnistumisesta unohtamatta. Kun menestyvä myyjä näin toimittuaan pääsee tavoitteisiinsa ja joskus jopa ylittää ne, hän saa lisää itseluottamusta ja intoa jatkaa työtään. Tilanne on palkitseva sekä myyjälle, että myyntijohdolle ja vahvistaa edelleen myyjän sitoutuneisuutta yritykseen.

Menestyvällekin myyjälle saattaa syntyä tapoja ja rutiineita, jotka palvelevat aikansa, mutta jäävät ennen pitkää vanhentuneiksi ja turhiksi tai kaipaavat ainakin päivitystä. Tällaisessa tapauksessa täytyy olla hereillä huomatakseen tilanteen muuttuneen esimerkiksi tulosten saavuttamisen vaikeutuessa ja pysähtyä miettimään tapaansa tehdä työtään. Hyviä tuloksia saadaan hyvillä tavoilla ja tavat tai rutiinit ovat opittua käyttäytymistä, jota voidaan aina muuttaa paremmiksi tarvittaessa.

Tiedämme, että toisia ihmisiä ei voi muuttaa. Voimme muuttaa ainoastaan itseämme, vaikka sekään ei ole helppoa. Itsensä ja tapojensa muuttaminen ei kuitenkaan ole mahdotonta, kun uskoo mahdollisuuksiinsa kasvaa ja kehittyä elämänsä loppuun saakka. Usko itseen ja omiin mahdollisuuksiin auttaa monessa tilanteessa. Oneksi tieteissä on edistytty jo niin pitkälle, että uskomisen lisäksi voidaan tieteellisestikin todeta ihmisen todella kasvavan henkisesti, oppivan ja kehittyvän elämänsä loppuun saakka. Jokaisesta itsestään on kiinni, mihin suuntaa haluaa kehittyä. Lempeydellä ja yksi asia kerrallaan pitkäjänteisesti ja peräänantamattomasti muuttaen pääsee muuttamaan myös tapojaan. Oman ajankäytön ja tapojen analysoinnin jälkeen on muutosprosessi aloitettava heti, vaikka pieninkin askelin.

Ajanhallinta on tavoitteellista aivan samoin kuin myyntityökin ja sitä voidaan käsitellä kuten myyntiprosessia: ensin valitaan tavoite, asetetaan aikaraja, jaetaan tehtävä osatavoitteisiin ja seurataan tavoitteiden saavuttamista sekä analysoidaan onnistumisen taso. Näin tavoitteisiin keskittymisestä tulee vähitellen oma tapa toimia niin myynnin kuin ajankin suhteen. Usein joudumme tavoitekeskeisestä toimintatavastamme vaivihkaa tehtäväkeskeiseen tapaan toimia. Silloin tehdään eteen tulevat tehtävät sitä mukaa kuin ne tuodaan tietoisuuteemme ja tavoitteellisuus hautautuu jonnekin ”tärkeiden” tehtävien lomaan. Silloin on syytä tunnistaa tilanne ja palata tekemään oikeita asioita oikein ja oikeaan aikaan sen sijaan että vain tekisi asioita oikein.

Mikä on tavoitteesi seuraavan vuoden sisällä?
Mikä on tavoitteesi tässä kuussa?
Mikä on tavoitteesi tällä viikolla?
Mikä on tavoitteesi tänään?
Mikä on tavoitteesi nyt?

Kirjaa vastauksesi ylös muistikirjaasi, että voit helposti palauttaa ne mieleesi tarvittaessa. Käytä vaikka aarrekarttaa tai mielikuvaharjoittelua, jotta saat itsesi muistamaan tavoitteesi. Kerro tavoitteistasi kollegoillesi tai ystävillesi, jotka voivat muistuttaa sinua niistä aina tarvittaessa.  Tee tavoitteistasi eläviä ja kuvittele itsesi saavuttamassa ne suunnitelmiesi mukaan. Tunne miltä niiden saavuttaminen tuntuu ja mitä teet saavutettujen tulosten avulla.

Nyt saat toteuttaa tämän hetken tavoitteesi heti!


Menestystä päivääsi!
Valmentajasi
¤TrainEtta

harriet.realetta@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti