keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Hyvän myyjän ominaisuudet

24.9.2014

Jokainen ihminen myy elämässään jotain. Puolisolle myydään ajatus itseä kiinnostavasta matkakohteesta. Lapsille myydään oma arvomaailma. Vanhemmille myydään ajatus uuden älypuhelimen tarpeellisuudesta. Ystävälle myydään ajatus illanvietosta. Sukulaisille myydään ajatus yhteisestä kesämökistä. Työkavereille myydään ajatus mukavasta kahvilasta. Esimiehelle myydään ajatus itseä kiinnostavasta työtehtävästä. Potilaalle myydään ajatus oikeista elämäntavoista. Alaisille myydään ajatus organisaatiomuutoksesta.

Myyntiä tapahtuu koko ajan ympärillämme ja osallistumme siihen monin tavoin itsekin. Kaikenlainen vaikuttaminen on myymistä. Myyntitaitomme määrää enemmän elämämme rajoista kuin osaamme yleensä ajatella. Myyntitaito on meille myös arvokas ihmissuhdetaito. Kaupat syntyvät, kun toiseen ihmiseen on luotu suhde. Suhteet perustuvat puolestaan luottamukseen. Luottamus on olennainen osa ihmisten välisen kommunikaation onnistumisessa. Myyminen ei siis ole pelkästään neuvottelupöydässä istumista, vaan se on paljon laajemmin tapahtuvaa vaikuttamista.


Sinä olet hyvä myyjä. Voit käyttää seuraavaa tekstiä mielikuvaharjoitteena vahvistaaksesi hyvän myyjän ominaisuuksiasi.

HYVÄ MYYJÄ -HARJOITUS:
Aloita kuvittelemalla itsesi kalastajana, joka tulee joelle. Mieti millaisia tarvikkeita sinulla on mukana ja miten olet pukeutunut. Katsele ja tutki jokea silmilläsi. Tunne joen ympäristössä leijuva luonnollinen jokimaiseman tuoksu. Ota joen pohjasta maa-ainesta käteesi ja tutki millaisia ötököitä siellä asuu. Näin kalastajat päättelevät, millaista syöttiä käyttävät. Valitse syöttisi ja heitä siima syötteineen veteen. Jonkun aikaa heiteltyäsi tunnet siiman päässä nykimistä ja aloitat rauhallisesi hivuttamaan saalistasi itseäsi kohti. Saaliisi lähestyessä rantaa otat haavin käteesi ja nostat kauniin ison kalan sillä viereiseen ämpäriin jättimäiseen akvaarioosi vietäväksi. Kala halusi tulla luoksesi, koska on kuullut, että sinun akvaariossasi on parhaat olosuhteet. Kiitä kalaa luoksesi tulemisesta ja lupaa viedä se kauniiseen akvaarioosi. Heittelet syöttiäsi veteen vielä jonkun aikaa. Saat lisää saalista. Osoitat arvostuksesi ja kunnioituksesi jokaiselle kalalle erikseen.  Kun olet saanut riittävästi kaloja, lähdet joelta akvaariollesi. Pidät lupauksesi ja päästät kalat kauniiksi laitettuun jättimäiseen akvaarioosi, jossa ne saavat elää ruhtinaallisesti. Pelastit ne juuri mutaisesta joesta puhtaisiin vesiin akvaarioosi, jossa juuri näiden kalojen on parempi olla ja elää. Viet hymyillen kalastustarvikkeesi varastoon ja lähde lepäämään.

Seuraavaksi voit sanoa itsellesi: ”Keskityn asiakaskäyntien määrään laatua unohtamatta ja vietän työajastani suurimman osan asiakkaideni kanssa. Menestyn olemalla asiakaspalvelun ammattilainen ja otan asiakkaani huomioon myyntiprosessin aikana ja sen jälkeen. Käytän tilaisuuteni viestiä houkuttelevasti myyntitilanteessa ja sen ulkopuolella. Päättäväisyys, luotettavuus ja aloitekykyisyys ovat ominaisuuksiani ja takaavat menestystäni. Osaan käyttäytyä hyvin, olen kiinnostunut laajasti maailmasta ja sen tapahtumista. Osaan ottaa toiset ihmiset huomioon joka tilanteessa.

Keskityn olennaiseen enkä jää vatvomaan asioita, joihin en voi vaikuttaa tai joista en voi päättää. Suuntaan ja keskitän energiani niihin asioihin, jotka ovat omassa vallassani ja hallinnassani. Huolehdin itsestäni ja asiakkaistani. Ymmärrän antaa ensin itsestäni saadakseni jotain takaisin. Minulla on halu palvella asiakkaitani hyvin. Osaan suunnata asenteeni oikein enkä selittele turhia. Sitoudun työhöni ja asiakkaisiini. Onnistun tekemisissäni ja iloitsen vastaan tulevista haasteista. Osaan sanoa tarvittaessa myös ”ei” ja olla silti rakentava ja asiakastani arvostava. Arvostamalla asiakastani saan hänet tuntemaan itsensä kuulluksi ja myötämieliseksi ehdotuksilleni. Olen kiinnostunut maailmasta ja sen tapahtumista. Niin pysyn kehityksessä mukana ja voin palvella asiakkaitani paremmin.”


Hyvä myyjä on myös hyvä rakentamaan miellyttävää työyhteisöä. Itse olen kompastunut tässä tehtävässä muutaman kerran, vaikka olen toisaalta onnistunutkin siinä aina halutessani. Entä sinä. Tiedätkö miten rakentaa hyvää työyhteisöä? Katso linkki:

OLE-HYVÄ-MYYJÄ!


Menestystä päivääsi!
Valmentajasi
TrainEtta

harriet.realetta@gmail.com


PS. Voit mitata edistymisesi tai lähtötasosi tietoisuustaidoissa. Mindfulness-mittari on siihen hyvä työkalu: http://www.vahvistamo.fi/vahvistamo/kokeile_ja_testaa/mindfulness-mittari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti